Nejlepší slivovice? Připravili jsme pro Vás přehled nejlepší slivovice pro tento rok. Pomocí tohoto žebříčku můžete vybrat slivovici, které je oblíbená mezi českými konzumenty.

Žufánek Slivovice 50%

nejlepší slivovice

Ušlechtilý ovocný destilát se může pochlubit charakteristickou chutí a vůní slivovice. Rodinná firma ŽUSY ho vyrábí pouze z vlastního ovoce, které pěstuje v sadech spadajících do režimu ekologického zemědělství v Bílých Karpatech. Receptura obsahuje 8 různých druhů švestek, které dozrávají mezi červencem a zářím. Každý druh je pak kvašen a destilován zvlášť, následně jsou ve sklepě smíchány a nechány vyzrát v nerezových nádržích.

Ušlechtilý ovocný destilát za svou charakteristickou chuť i vůni vděčí tradičnímu postupu výroby z pevně stanové kombinace jednotlivých odrůd švestek.

Anton Kaapl Slivovice 47%

nejlepší slivovice

Slivovice vykvašená a vypálená bez jediné pecky. Je jemnější a ovocnější než jiné, na které jste zvyklí. Kvašení a destilace odpeckovaných švestek z okolí polského Lublinu vytváří jemný destilát s ovocnou vůní. Obvyklé mandlové tóny v této pálence nehledejte, tady jde o čisté ovoce.

Výrobce: Anton Kaapl
Alkohol: 47 %
Země původu: Česká republika
Objem: 0.5 l
Druh: Slivovice

Sejvovice Warhorse 50%

nejlepší slivovice

Žufánek Sejvovice Warhorse 0,5l 50%

Sejvovice je nejoblíbenější a také nejraritnější pálenka ve hře Kingdome Come: Deliverence.

Silně doporučujeme posilnit se před bitvou s kumány, nebo před krádeží v Talmberku. „Kdo napije se, postup hrou uloží a v případě smrti bídné navrátit se do života může.“

Slivovica Žufánek z dubového sudu 45%

nejlepší slivovice

Limitovaná edice slivovice Žufánek, která díky dlouhodobému zrání v dubovém sudu získala ke svým jedinečným vlastnostem i specifický koňakový tón. Takto stařená slivovice bývá často označována jako „zlatá“ a představuje zlatý hřeb každého výrobce slivovice.

Dubový sud předá svým vypálením do slivovice vanilkové a dřevité tóny, ale naoplátku si vezme svoji daň v podobě nemalého dílu vzácné slivovice, která se přes něj odpaří (takzvaný andělský podíl).

Slivovica ze Skanzenu Modrá 47%

nejlepší slivovice

Tradiční slivovica vydestilovaná z ovoce, které roste do 15 km od kotle pálenice.

Pro Slovácko není nic tradičnějšího než slivovice. A tato vzniká přímo v pálenici Centra Slováckých tradic.

Zubří Slivovice 50%

nejlepší slivovice

Slivovice je takový Valašský poklad. Pokladem je i pro pálenici Zubří.

Vizovická slivovice 2018 Presenta 50%

nejlepší slivovice

Jednoodrůdový destilát ze švestek odrůdy Presenta vypěstovaných ve vlastním sadu společnosti RUDOLF JELÍNEK ve Vizovicích.

Nejlepší slivovice

Slivovice, kterou Vám výše doporučujeme je na základě prodejů u internetového obchodu Lihovarek.cz (podívejte se na recenzi obchodu Lihovarek.cz), který se specializuje na pálenky a to především na ty české. Neberte toto doporučení, jako nějaký žebříček TOP slivovic. Nejlepší slivovice je ta, která chutná právě Vám. Pokud jste nějakou z výše uvedeného seznamu ochutnali, tak budeme rádi, když se podělíte o svůj názor v komentářích. Pokud Vás tato pálenka zajímá více, tak se podívejte na naše recenze.

Slivovice je oblíbený nápoj po celé východní Evropě, ale především na Balkáně. Srbsko ho dokonce prohlásilo za svůj národní nápoj a chránilo jméno a značku. Ale nejsou to jen Východoevropané, které to baví. Mnoho institucí uznalo kvalitu tohoto úžasného nápoje a při mnoha příležitostech jej odměnilo.

Konzumuje se většinou jako předkrm, ale někteří milují otevřít láhev ve chvílích oslav nebo sebereflexe, když sklenka tvrdého alkoholu může spláchnout smutek. Mějte na paměti, že to není nápoj pro slabé srdce, protože obsahuje poměrně velké procento alkoholu (38-50 %).

Kromě několika nových technik, které byly implementovány v průběhu desetiletí, zůstává proces tvorby používaný k výrobě tohoto alkoholu s příchutí švestky stejný. Na výrobu slivovice můžete použít téměř jakýkoli druh švestky, vyniká však jedna konkrétní odrůda. Tato odrůda se pěstuje převážně v západním a středním Srbsku, takže je poněkud vzácná, ale dává bezesporu nejkvalitnější slivovici.

Dobrým znakem kvality je aromatická vůně a žlutá barva, i když, když se zeptáte opravdových znalců této silné lihoviny, řeknou vám, že domácí bude vždy lepší než slivovice z obchodu. Ať už ochutnáte cokoli, buďte opatrní, když si dáte první doušek, protože vás to může rozhodně zaskočit, pokud na to nejste připraveni. Jakmile si na to však zvyknete, nic takového už opravdu neexistuje.

Slivovice, jak se často traduje, není v České republice unikátní; o této pálence však uslyšíte velmi brzy po příjezdu do země. Je chloubou zejména ve středních a jihomoravských okresech a určitě vám ji někdo nabídne, pokud východní část země navštívíte na delší dobu.

Varianty slivovice lze nalézt ve slovanských zemích široce a mnoho lidí je velmi hrdých na to, že ji vyrábí soukromě z vlastních ovocných stromů. Zatímco komerčně vyráběnou slivovici lze snadno zakoupit, je často považována za horší než doma vařené odrůdy, protože má obvykle nižší obsah alkoholu než 50%-52% objemových, což je považováno za standard pro „klasické“ domácí verze nápoje. .

Počátky českého vztahu ke slivovici jsou poněkud diskutabilní. Někdo vám řekne, že prostě pochází z Moravy obecně, jiný bude konkrétnější, kde na Moravě byl nápoj poprvé vyroben. Odtamtud se budou rozhovory často stahovat k tomu, odkud konkrétně pochází ta nejlepší slivovice.

Obecně se za původ výroby slivovice v českých zemích považuje Valašsko v Moravském Slezsku na severovýchodě země, kam ji pravděpodobně přinesli balkánští přistěhovalci v 16. století. Valašsko má dnes údajně nejkvalitnější švestky pro výrobu nejlepší slivovice.

Pokud vás zajímá, jak se slivovice vyrábí, nebo si chcete zkusit proces vytvořit doma, zde je základní recept na slivovici pro případ, že máte kotlík jen tak položený na dvorku.

Budete potřebovat spoustu zralých švestek, které je třeba rozmačkat a uložit do plastových sudů, aby kvasily. Pokud spěcháte, přidejte trochu cukru, abyste proces urychlili. Asi po 3 týdnech by měla být vaše džemová směs hotová — promíchejte a vhoďte do kotlíku spolu se 3 až 4 litry vody. Ujistěte se, že kotel je opravdu horký, dokud se nezačne vařit.

Jakmile se začne vařit, snižte plamen a nechte vařit. Měli byste skončit s něčím, co se nazývá „měkká rakija“. Umyjte kotlík, vezměte měkkou rakiju a vložte ji zpět se stejným množstvím vody. Tekutina, se kterou skončíte, by měla být skladována nejlépe v dubových sudech. Čím déle bude odpočívat, tím lépe bude chutnat.

Pokud Vás toto téma zajímá více, tak se podívejte na náš článek: Co je to slivovice a jak se vyrábí?

Ať už si vyberete jakoukoliv slivovici, tak mějte na paměti, že nejlepší slivovice je ta česká 🙂

Podobné příspěvky